Meliha-Rıfat Göbel

27.11.2020 1291

27-11-2020

Hacı Rıfat GÖBEL Kimdir?

1943 yılında Şevki GÖBEL ve Hüsniye GÖBEL çiftinin beş çocuğundan ilki olarak Osmancık'ta dünyaya geldi. Okumayı çok istemesine rağmen İnönüzaferi İlkokulu'nda başladığı eğitimini 5.sınıfta (günün şartlarından dolayı) bırakmak zorunda kaldı. Rahmetli babasının yanında odun taşıma işine başladı. Daha sonra at arabası ile taşımacılık işini yaparak bu işte 5 sene çalıştı. Bu arada Meliha hanımla tanışarak 17 yaşlarında iken evlendi. Fırıncılık işine girdi ve askere gidinceye kadar devam etti. 2,5 yıl süren askerliğinin ardından memleketine döndü. Borç para ile eski bir traktör aldı. Bu traktör ile Büyük camii yanında bulunan pirinç haline (Yeşil Parkın olduğu yer) pirinç taşımaya başladı. Traktör ile su ve kum taşıma işleri de almaya başlayan Rıfat Bey bu işi geliştirmeye karar verdi. Daha sonra yine ikinci el bir kamyon alarak 1989 inşaatlara kum taşımaya başladı. Tabi kumu çevredeki çay ve dere yataklarından temin ediyordu. Kumu kamyonlara doldurmak için kepçe alması gerekecekti. Bu sayede bugünkü şirketin ve işinin temellerini atmış oluyordu. 1996 yılında bir kum eleme tesisi kurdu. Bu arada araba ve kepçelerin de sayesinde bakımsız arazileri kiralayarak buraları ekilebilir hale getirip çeltik ekmeyi ihmal etmedi. Hâlâ çeltik arazilerini ekmeyi sürdürmekteydi. 2001 yılında günün şartlarına ayak uydurarak ESTAŞ adıyla hazır beton sanayini Çorum yolu Çengele mevkine kurdu. Bu arada araç sayısı ve çalışan personel sayısı da artmış, birçok aileye de geçim kaynağı sunmuştu. Rıfat Bey'in evliliğinden 1 erkek 2 kızı oldu.Eşi Meliha hanım eşinin yanında onun işlerini takip ederek katkıda bulunmaktadır. Kendini hayır işlerine adayan Rıfat Bey, öncelikle yıkılmaya yüz tutmuş, çevredeki halka artık yetmeyen Hıdırlık Mahallesi'ndeki HIDIRLIK CAMİİ'ni yıkarak vatandaşların da katkısı ile yerine modern bir camii yaptırmıştır. Mahalleli onun bu hayırseverliğine karşılık camiye ismini vermek istemiş ama o bu jesti geri çevirmiştir. Hayırlarına devam etmek isteyen Rıfat Bey içindeki okuma isteği, okulu yarım bırakışının burukluğu ile bir okul yaptırmaya karar vermiştir. Bu isteğini devlet yetkililerine ileten Rıfat Bey buradan olur almış ve kendisine Meliha Rıfat Göbel Ortaokulunun bulunduğu arazi devlet tarafından verilmiştir. 2012 kışında başladığı inşaatı 2013 Eylül ayında tamamlayarak okulu çok sevdiği öğrencilere armağan etmiştir. Okulun isminde eşine olan bağlılığını ve sevgisini de gösteren Rıfat Bey okulun isminin MELİHA-RIFAT GÖBEL ORTAOKULU olarak resmileştirilmesini sağladı.

77 Yıllık Ömrünün büyük çoğunluğunu hayır işlerine adayan Rıfat GÖBEL 25 Kasım 2020 akşamı kalbine yenik düşerek aramızdan ayrıldı. Rabbim yaptığı hayırları kabullerin en güzeli ile kabul eylesin. Mekanı cennet olsun.